Heb jij je financiën onder controle?
Hoe helder heb jij je financiën op papier? Weet jij precies waarop je kan besparen of wat juist extra aandacht nodig heeft? Hieronder lees je een vaak voorkomende situatieschets van een persoon en zijn financiën. Ook persoonlijk advies nodig? Neem dan contact met ons op, wij staan je graag te woord.
Laten we het zo zeggen: als communicatieadviseur bij een grote financiële dienstverlener maak ik me geen zorgen om mijn maandelijkse boterham. Ik schrik niet als de hypotheekpremie wordt afgeschreven. De gemeentelijke belastingen – hoewel niet leuk en altijd onverwacht – kan ik betalen zonder te hoeven sparen. Mijn vriend verdient minder dan ik, maar daar hebben we allebei geen moeite mee. Voor de leuke dingen die we doen als zijn zoon om het weekend langskomt hoeven we niet krom te liggen. En ik laat zonder al te veel mokken een heleboel centjes achter bij de dierenarts omdat die kat van mij bijzonder eten nodig heeft om zijn darmen rustig te houden.
Dat lucht op
Het geld stroomt niet; ik geef het bewust uit aan dingen die ik graag wil hebben of activiteiten die ik liever niet zelf doe. Zoals schoonmaken. En ik heb laatst een personal shopper in de arm genomen (ik vind shoppen niet meer zo leuk als vroeger, maar ik wil er wel leuk uitzien). Ik ga om de zes tot acht weken naar de kapper, de nagelstudio en de schoonheidssalon. En ik heb een financieel adviseur. En dat lucht op.
De onrust over mijn financiële toekomst laaide op toen ik communicatieplannen schreef rondom de missie van mijn werkgever: mensen in staat stellen zelf bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Had ik zélf wel een goed beeld van mijn financiële situatie? Hoe was mijn pensioen eigenlijk geregeld? Paste mijn hypotheek nog wel bij de huidige tijd? Wat als er iets met mij gebeurt? Of als we uit elkaar gaan?
Schaamrood op mijn kaken
Mijn financieel adviseur is van de school dat geld een middel is om een doel te bereiken. Namelijk zoveel mogelijk genieten van het leven. Niet morgen, maar nu. ‘Waar besteed je graag je vrije tijd aan? Wat zijn je doelen en wensen? En waar droom je van?’ Vragen om over na te denken, maar niet heel moeilijk te beantwoorden. Ik schrijf en zing graag en heb om de week zangles. Ik loop hard (niet omdat ik het leuk vind, maar omdat het me fit houdt) en train voor de halve marathon. Ik zie ons de komende jaren niet verhuizen, omdat het een fijn huis is op een goede locatie. Ik rijd in een kleine auto die zijn beste tijd heeft gehad en met dagelijks meer dan 100 km op de teller aan vervanging toe is. We vinden het fijn om te reizen naar Europese steden, het Italiaanse platteland of Azië. Als mijn vriend volgend jaar 50 wordt, dan willen we graag een maand naar Japan. En mijn droom? Een vakantiehuisje in een Nederlands natuurgebied niet te ver van onze woonplaats, op eigen terrein, met vrij uitzicht en aan open vaarwater. (Ik zie het al voor me. Heerlijk!)
‘Wat geven jullie maandelijks uit aan boodschappen? Voor welke hypotheekvorm heb je gekozen? En waar is je pensioen ondergebracht?’ Met deze, meer praktische vragen had ik veel meer moeite. Ik had geen idee! Ik ben financieel onafhankelijk, maar ik had werkelijk geen benul waar mijn geld naartoe ging. Het schaamrood stond op mijn kaken. De eerste afspraak met mijn adviseur was nog wat aftastend, maar de tweede keer zouden we wat dieper op de materie ingaan. En ik ging met knikkende knieën naar hem toe. Niet om hem. Hij legde het me geduldig nog een keer uit. Maar ik kon het zelf niet verkroppen dat ik weinig wist van mijn inkomsten en uitgaven en van de financiële producten die ik had afgesloten. Ik ben een volwassen vrouw, maar voelde me weer een klein meisje.
Ha! Ik beleg!
Hoewel mijn vader me op het hart drukte hoe belangrijk het is financieel zelfstandig te zijn, regelde hij mijn hypotheek. Doordat ik mij daarom niet in dit onderwerp vast heb hoeven bijten kon ik nooit antwoord geven op de vraag hoe mijn hypotheek was opgebouwd, wat de looptijd was en hoeveel rente ik betaalde. Dat weet en begrijp ik inmiddels. Dus dat is al een hele vooruitgang. Toen de gunstige hypotheekrente ter sprake kwam, brak het zweet me uit: ik moest naar een hypotheekadviseur. Hij schetste me zes scenario’s die ik niet kon navertellen. Ook niet aan mijn financieel adviseur. Dus weer terug naar de hypotheekadviseur. Mét mijn financieel adviseur. (Net een klucht!) En we zijn tot een oplossing gekomen. Niet dat ik die kan uitleggen, maar het komt erop neer dat nu mijn huis getaxeerd is (ik ben zeker niet ontevreden), ik mijn hypotheek – tegen een boeterente – laat onderbrengen bij een andere bank, waar de looptijd tegen een gunstiger rente tien jaar wordt verlengd en ik toch elke maand minder betaal dan ik nu doe. Rara, hoe kan dat!? Maar het kan, dus ik ben blij.
Ik heb nu ook inzicht in mijn maandelijkse uitgaven, en we verdelen onze vaste lasten naar rato van inkomen. Ik laat mijn spaarcentjes niet meer verpieteren op spaarrekeningen of termijndeposito’s. Mijn adviseur schreef: ‘Je bent je ervan bewust dat je met deze constructie elk jaar armer wordt. Rekening houdend met inflatie van momenteel 1,5 à 2% en de jaarlijkse vermogensrendementheffing van 1,2%.’ Dus ik beleg nu. Ha! Ik beleg! Defensief en neutraal. En hoewel ik het geld voor een lange periode heb weggezet, kijk ik elke dag op de app of mijn aandelen en obligaties nu bloeien. Dat doen ze vooralsnog niet. ‘Heb vertrouwen in de markt, ’ zegt mijn adviseur, als ik soms twijfel over de keuzes die ik gemaakt heb.
Mijn vriend en ik hebben een samenlevingscontract ondertekend en bouwen partnerpensioen op. De waardeoverdracht van mijn volledige pensioen is geregeld en ik begrijp inmiddels dat de opbouw goed te noemen is. Maar het allerbelangrijkste: ik weet of en hoe ik financieel mijn doelen en wensen kan bereiken en hoe ik mijn vermogen kan laten groeien om mijn dromen uit te laten komen.
Slaap lekker
Het moraal van het verhaal? Heb je geen idee hoe je er (op lange termijn) financieel voorstaat? Neem je financiële situatie onder de loep! Alleen, met een goede vriend die er verstand van heeft of met een adviseur. Een slimme meid is op haar financiële toekomst voorbereid. Of niet, maar dat slaapt toch minder lekker.
(Geschreven door NNEK.)